Szerelt, átszellőztetett homlokzat

szerelt homlokzat alumínium rögzítő rendszer

A SZERELT, ÁTSZELLŐZTETETT HOMLOKZAT (SZÁH) KÍNÁLTA TERVEZŐI SZABADSÁG

Szerelt homlokzatok esetén legyen szó kerámia, HPL kompozit lemez, kő, terrakotta, szálcement, fémlemez homlokzatburkoló lapról, a gyártók gazdag méret- és formai világot, lenyűgöző színeket kínálnak. Ha a burkolókat egy intelligens , univerzális rögzítő rendszerrel kombináljuk, akkor határtalan lehetőség nyílik a szerelt, átszellőztetett (SZÁH) homlokzatokban rejlő építészeti elképzelések megvalósítására.

Az új tűzbiztonságra vonatkozó szabályok az emberi élet és a vagyonvédelem előtérbe helyezésével különös hangsúlyt fektetnek a komplett tűzterjedési vizsgálat meglétére, hiszen a tervezőnek a tűzvédelmi besorolás mellett a tűzterjedési határértéket is igazolnia kell a szerelt homlokzatok esetén.

A SZERELT, ÁTSZELLŐZTETETT HOMLOKZAT (SZÁH) ALAPELVEI

A szerelt homlokzattal készülő épületek falszerkezetének megválasztásakor fokozottan figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az egész építmény külső falain kialakuló hőveszteség akár 35%  is lehet! Ha a tervezés során elvárás még a folyamatosan fokozódó energetikai követelményeknek való megfelelés, a Beruházói oldal által jogosan elvárt alacsony karbantartási és üzemeltetési költségek, egy 20-25 év feletti elvárt életciklus a létesítménnyel szemben, akkor az ideális megoldás a szerelt átszellőztetett homlokzatburkolat. A helyesen megtervezett szerelt homlokzatburkolat (SZÁH) minden esetben egy teherhordó falszerkezetből, hőszigetelésből, átszellőztetett légrésből és a saját rögzítő rendszerével minősített szabadon választott homlokzatburkoló elemből áll. Az átszellőztetett légrés “kéménykürtő” hatásmechanizmussal rendelkezik, ezért a szerelt átszellőztetett homlokzat (SZÁH) alkalmazásakor tűzvédelmi okokból kizárólag nem éghető, A1 -es ásványi szálas hőszigetelést szabad beépíteni. Természetesen ez alól kivétel a lábazati részeken a homlokzatburkoló lapok mögött elhelyezett zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő tábla, de a teherhordó falszerkezetre minden esetben a hidrofóbizált, kasírozott vagy csupasz felületű szálas hőszigetelő táblákat mechanikai rögzítéssel (dűbelezéssel) javasolt felrakni. Fontos megjegyezni, hogy a hőszigetelést a fali távtartó konzolokkal egyidőben kell beépíteni.

A SZERELT, ÁTSZELLŐZTETETT HOMLOKZAT (SZÁH) ELŐNYEI:

  • Alkalmazásával megvédjük a falakat és a hőszigetelést az időjárás káros hatásaitól, hozzájárul az épület hosszú élettartamához. Az épület külső falai és a hőszigetelés tartósan szárazak maradnak.
  • A szerelt homlokzattal „lélegzik” az épület, a nedvesség hatására sem romlik a szerkezet páraáteresztő képessége és hőszigetelő tulajdonsága. Minimalizálja a hőmérsékleti terhelést, így télen és nyáron is  optimális védelmet nyújt a hideg és a meleg ellen.
  • Kiváló a zajcsökkentő tulajdonsága, fokozottan javasolt az alkalmazása nagy zajterhelésű területeken.
  • Ökológiai előnye, hogy a fali konzolok változtatható hosszúsága lehetővé teszi bármilyen elvárt hőszigetelő vastagság mellett a beépítést. Az energia megtakarítás révén a széndioxid kibocsátás csökkenését eredményezi.
  • A szerelt átszellőztetett homlokzati (SZÁH) rendszer másik ökológiai előnye, hogy a szerkezet szétszedése egyszerű és az egyes komponensek újrahasznosíthatóak.
  • Az épület mozgásából adódóan nem keletkeznek repedések a burkolaton.
  • Száraz technológiával készül, elméletileg egész évben alkalmazható.
  • A madarak és rovarok nem kezdik meg a burkolatot.
  • A hosszabb élettartam miatt nincs szükség az újbóli szigetelésre, ezáltal a fenntartási költségek is jelentősen csökkennek.
  • Belátható megtérülési idő, hosszú távon olcsóbb!

További információért kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk!